Instructie voor scribenten

Als u een artikel schrijft voor de Periodiek is het voor ons en voor u prettig dat alles soepel verloopt. Hieronder vindt u een aantal zaken om rekening mee te houden.

Doelgroep

De Periodiek is een tijdschrift voor in den basis studenten Natuurkunde, Sterrenkunde, Wiskunde en Informatica. Daarnaast hebben we ook veel lezers die al afgestudeerd zijn, en al dan niet deel uit maken van de staf van eerdergenoemde studies. Met zo'n brede doelgroep is het belangrijk om te zorgen dat er in elke editie een evenwichtige set artikelen staat, niet alleen in termen van studierichting, maar ook zodat van eerstejaars tot staflid er voor iedereen iets in te vinden is. Graag wil de redactie met u dit laatste aspect afstemmen. Het is ook belangrijk om te weten dat de artikelen in het engels gepubliceerd worden. Levert u dus uw stukjes in de engelse taal in.

Omvang

Een pagina tekst bevat gemiddeld 600 woorden. De eerste pagina begint doorgaans met een kop en een intro, en bevat daardoor gemiddeld 500 woorden. Wanneer er afbeeldingen bij komen wordt dit natuurlijk minder.

Aanleveren

Het uiteindelijke artikel ontvangen we het liefst als platte tekst, eventueel met /italic/ voor nadruk. Wiskundige artikelen met formules ontvangen we het liefst in LaTeX. Met betrekking tot afbeeldingen vragen we u om de afbeeldingen op de hoogste resolutie die u heeft los mee te sturen en er rekening mee te houden dat drukwerk een hogere resolutie heeft dan uw computerscherm, en dat we hierom afbeeldingen en fotos in hoge resolutie nodig hebben: tenminste 120 pixels nodig per centimeter (300 dpi). Een paginagrote afbeelding meet dan ongeveer 2000 bij 2800 pixels. Dit alles geldt uiteraard niet voor vectorafbeeldingen.

Het redactionele proces

Na aanlevering van uw artikel doorloopt het een editproces binnen de redactie. Het speerpunt hierbij is niet alleen correct taalgebruik maar ook continuïteit met de rest van het blad, en zoals eerder genoemd bewaakt de redactie de passendheid van het artikel bij onze doelgroep. Het kan bijvoorbeeld zijn dat door een kleine aanpassing een artikel veel duidelijker kan worden voor een deel van onze lezers. Na het editproces wordt de tekst ter goedkeuring teruggekoppeld naar u.